tiistai 24. huhtikuuta 2007

Sivun ulkoasun suunnittelu

Sivun ulkoasun suunnittelu on luonnollisesti yksi sivuston luomisen mielenkiintoisimmista vaiheista. Asettelu on teknisesti yksinkertaista (wysiwyg, html, jne) koska html kuvauskielenä helpohkosti opittavissa. Ulkoasu on yksinkertaisuudestaan huolimatta yksi tärkeimmistä tekijöistä millä sinä voit erottua muista sivustoista. Uskaltaisin melkein väittää, että sivuston ulkoasu on heti toiseksi tärkein seikka millä voit vakuuttaa käyttäjäsi palvelusi tuomasta lisäarvosta. Kaikkein tärkein on laadukas ja originaali sisältö. Jacob Nielsen [yksi web käytettävyyden pioneereista] on usein sanonutkin "Content rules" eli sisältö hallitsee.

Kun opettelet HTMLn saloja, tutustut CSS:ään, huomaat pian, että sivuston ulkoasun suunnittelussa vain taivas on rajana. HTML sallii sinun taittaa sivusi villeimpien haaveidesi ja visioidesi mukaisesti. Tätä nykyä on mahdollista sijoittaa sivulle melkein mitä tahansa mediaa (kuvia, musiikkia, videoita, sovelluksia [kutenMarcromedian flash]). Mutta varoituksen sana:

Se että jotain voi tehdä, ei tarkoita että sitä pitää tehdä, tai että sitä edes kannattaa tehdä.

Sivustoa suunnitellessa kannattaa tutustua käytettävyyteen ja tiettyihin internetin lainalaisuuksiin. Käytettävyydestä löytyy varmasti paljon materiaalia googlaamalla, mutta jos mitään muuta et jaksa / halua lukea, niin käy katsomassa Jacob Nielsenin ajatuksia useit.com:issa.

Jacob on käytettävyyden pioneeri ja hänen kirjoituksensa jopa 90 -luvun alusta ovat yllättäen yhä pääosin ajankohtaisia ja valideja.

Kehittelen siis www.mutteri.com:ia Linuxissa pyörivässä kehitysympäristössä. Laitteistoni ei ole viimeistä huutoa, joten käytän normaalisti resoluutiota 1280x1024. Mielestäni tämä on verrattain matala resoluutio, joten oletin että suurin osa käyttää ainakin tätä resoluutiota, ellei peräti 1600x1280. Olen kehittämisessä noudattanut Nielsenin oppeja mm. siinä, että sivuston taulukot on tehty skaalautiviksi (ei siis kiinteän levyisiksi, vaan leveydet on määritelty suhdelukuna selaimen leveyteen). Tällä saavutetaan normaalisti hyvä yleiskäytettävyys erilaisilla resoluutioilla. Mutta se mitä en kehittäessäni ottanut huomioon on, että googlen mainosten aseettelu vaikuttaa merkittävästi siihen miten sivustoa voi skaalata. Koska en tietenkään näytä kehitysympäristössäni googlen mainoksia (itselleni), en nähnyt tuota vaikutusta ennenkuin sain aiheesta palautetta loppukäyttäjiltä. Sain kuulla, että sivu ei mahdu kokonaisuudessaan näytölle jos käyttäjällä on resoluutio 1024x768 (tai alhaisempi). Ensimmäinen ajatukseni oli: "no kyse on marginaaliryhmästä". Mutta varmistin asian käyttötilastoista, jotka kertoivatkin karua kieltä: 50% käyttäjistä käyttää 1024x768 resoluutiot.

Älä siis oleta, että tavallisten käyttäjien laitteisto vastaa omaa laitteistoasi.

Itse asiassa, suunnittele sivustosi kaikkein heikoimmalle kokoonpanolle - siten palvelet niin vanhoilla laitteilla selaavia kuin uusimpien laitteiden käyttäjiä.

Ei kommentteja: