lauantai 21. huhtikuuta 2007

Aika ennen Alkusanoja

Joskus vuonna 2001/2002 tilasin itselleni ensimmäisen domainin. Tuo domain oli www.mutteri.com. Domainin nimen inspiraationa oli juuri hankittu koirani Mutteri (ranskanbulldoggi). Tässä vaiheessa minulla ei ollut ajatusta luoda kirpputoria, kauppapaikkaa tai oikeastaan mitään muutakaan. Ajattelin vain, että nimi on hyvä, joten otetaan siitä domain ja aletaan opettelemaan web sivustojen tekemistä konkreettisesti (teoria oli jo tuttua opintojen kautta).

Sitä voi tietenkin kysyä, miksi kukaan hankkisi domainin oman koiransa nimen perusteella... tähänkin löytyy syy. Aikoinaan kultaisen 90-luvun puolivälissä kävin Helsingin yliopistolla Käyttöliittymät kurssia. Kyseisellä kurssilla otettiin esiin huonona esimerkkinä Unix puolella silloin käytössä ollut Biff -sovellus. [en ole ihan varma oliko nimi juuri Biff tai biff]. Kyseinen pieni sovellus oli käytännössä katsoen sähköpostivahti. Kun biff oli käynnissä, se seurasi sähköpostipalvelinta ja ilmoittu kun uutta sähköpostia ilmestyi laatikkoon. Ohjelman kehittäjä oli antanut ohjelmalle nimen biff, koska hänen koiransa alkoi aina haukkumaan kun posteljooni toi päivän postin. Tämä sovellus oli siis esillä Käyttöliittymät kurssilla huonona esimerkkinä, koska ohjelman nimi ei kuvannut sen käyttötarkoitusta - ja tästä syystä se oli vaikeasti opittava / muistettava. Niinpä minä päätin tilata domainin oman koirani nimen perusteella.

Tuohon aikaan ei ollut juurikaan "edullisia" domain hosting palveluita Suomessa. Kriteerini olivat verrattain selvät: Halusin php tuen, mysql tietokannat ja ftp pääsyn tililleni. Ja koska olin liikkeellä puhtaasti harrastuspohjalta, piti tuon palvelun olla halpa. Palveluntarjoajaa etsiessäni päädyin turkulaisen Daous OY:n (toivottavasti nimi on oikein) sivuille. Heillä oli tarjolla minulle sopiva hosting palvelu ja hintakin oli säädyllinen - muistaakseni domain rekisteröinti vuodeksi, yksi mysql tietokanta ja 20 MB kotisivutilaa oli 36 euroa / vuosi. Siispä tilasin palveluni heiltä.

Ei kommentteja: