lauantai 21. huhtikuuta 2007

Opetus 5: Tietokantasuunnittelu

Koska mutteri.com oli tarkoitus olla dynaaminen ja sisällöntuottajia olivat käyttäjät tuntui luonnolliselta tietovarastolta relaatiotietokanta. Vaatimus edullisuudesta ohjasi ilmaisen MySQL:n luokse. Tämä oli yksi palveluntarjoajan valintakriteereistä.

Suunnittele tietokantasi huolella


Minun ohjelmoinnin suunnittelu on aina ollut vajavaista. On niin paljon hauskempaa koodata kuin suunnitella. Tässä kohtaa poikkeuksen tekee tietokannat. Aikaisemman kokemuksen perusteella (www.mutteri.com ei ollut ensimmäinen sovellus mitä minä kehitin) oli jotain oppia mennyt kovanpuoleiseen päähän. Ja se oppi koski tietokannan suunnittelua. Koodia on erittäin helppo kirjoittaa uudestaan ja uudestaan. Ja vaikka tietokannan uudelleen suunnittelu on myös helppoa, tulee tietokantojen mukana epämiellyttävä ongelma: mitä tehdä olemassaolevalla datalle? Jos tietokantaa pitää uudelleen organisoida jatkuvasti, menee tarpeettoman paljon aikaa myös tiedon migrointiin (eli siirtämiseen vanhasta rakenteesta uuteen). Ja tämä on virhealtista hommaa.

Toinen tietokantasuunnittelun puolestapuhuva seikka on se, että hyvin suuunniteltu tietokanta sallii helpon laajennettavuuden. Voit siis pienellä vaivalla luoda uutta toiminnallisuutta ja hyödyntää jo tallennettua tietoa.

Onneksi olen aina ollut kiinnostunut relaatiotietokannoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista (ja onpa sitä joskus yliopistolla tullut opiskeltuakin).

Tietokannat väitän suunnitelleeni hyvin.

Ei kommentteja: