lauantai 21. huhtikuuta 2007

Opetus 6: Webmetriikka

Valitetettavasti hommat ei lopu siihen, että palvelu on julkaistu. Normaalisti tässä kohtaa on valmiina vain pieni osa suunnitelluista/ajatelluista toiminnallisuuksista. Näin oli tietenkin mutteri.com:inkin kanssa. Tekemistä olisi ollut vielä vaikka kuinka.

Mutta tässä kohtaa kannattaa pitää pieni tauko omien ajatusten ja suunnitelmien toteuttamisessa. On aika varmistaa, että palvelua aletaan käyttää. Pitää seurata miten palvelua käytetään. On täysin mahdollista, että kuvittelemasi "maailman loogisin" toiminnallisuus ei olekaan niin itsestään selvä muille. Seurantaa voi tehdä usealla eri tavalla. Voit rakentaa oman loggerin, joka tallentaa kaiken mitä järjestelmässä tapahtuu [minä tein mm. tämän]. Voit seurata web-serverin logeja. Mutta viisas ottaa käyttöön valmiit työkalut. Itse otin googlen Analytics palvelun käyttöön. Se oli ilmainen (muitakin ilmaisia on, mutta niistä suurin osa pitää asentaa omalle palvelimelle). Googlen analytics tarjosi perusraportit juuri sillä tasolla mitä tässä vaiheessa tarvitsin.

Seuraa palvelun käyttöä heti alusta webmetriikka työkalujen avulla. Ole valmis hylkäämään omia hienoja ajatuksia, jos ne eivät toimi.


Tässä vaiheessa suosittelen sitä, että seuraat järjestelmän käyttöä ja muutat sovellusta sitä mukaan kun opit käyttötilastoista jotain. Eli vanha kunnon: yritys ja erehdys -strategia. Koska kävijämäärät ovat mahdolliseti alhaisia, ei muutosten seuraukset ole aina niin ilmeisiä, mutta ainakin sinun pitää pystyä havaitsemaan ongelmat käyttötilastoista.

Ei kommentteja: