maanantai 22. joulukuuta 2008

Hygieniatikkareita ja tilastoennätyksiä

Edellisen kerran taisin kirjoittaa melkein kaksi kuukautta sitten. Viimeinen kirjoituksen käsitteli Googlen näennäistä bänniä mutteri.com:ille. Tuolloin kävijämäärät putosivat 90% kahdessa päivässä.

Valitettavasti marraskuu ei tuonut tilanteeseen parannusta. Vain kahtena päivänä marraskuussa hakukoneet (google) päästi kirpputorille "normaalin" määrän kävijöitä. Valitettavasti ilo jäi varsin lyhytaikaiseksi; vain kahden päivän kuluttua palattiin saitin alkuaikojen kävijämääriin (tai jopa niiden alle). Päädyin marraskuussa uudelleenoptimoimaan sivuja, jotta sijoitus hakukoneissa paranisi - näin ei kuitenkaan käynyt. Olen siis aika vakuuttunut, että mutteri.com on hakukonejätin kieltolistalla - enkä minä tiedä miksi.

No, huono flaksi sen suhteen. Mutteri.com on kuitenkin maksanut itsensä takaisin monta kertaa. Ja jopa tämänhetken kävijämäärillä mainostulot ylittävät sivustosta aiheutuvat menot. Koska mutteri.com ei vaadi mitään ylläpitoa, en tule sitä sulkemaan.

Joulukuu alkoi kuitenkin kirpputorini kannalta mielenkiintoisesti. Yhtäkkiä, kuin salama kirkkaalta taivaalta, nousivat kävijämäärät mutteri.comissa tuhansilla prosenteilla (juu, tuhansilla prosenteilla). Parhaina joulukuun päivinä sivustolla kävi jopa 5000 erillistä kävijää. Syyksi kävijäryntäykselle osoittautui jonkin vierailijan linkitys erinäisillä keskustelupalstoilla. Joku nuorukainen huomasi mutteri.com:issa olevan myynnissä pillutikkareita, ja tämäkös se aiheutti mielenkiintoa ja kävijäryntäyksen. Valitettavaa oli, että vierailijat eivät tulleet jäädäkseen; eivätkä he juurikaan klikkailleet mainoksia. Oli kuitenkin erinomaisen hauskaa saada edes muutamana päivänä yli 4000 kävijää. Nyt vierailijamäärät ovat normalisoituneet - joskin matkaa marraskuun lukemiin on vielä jonkin verran (toivottavasti tätä eroa ei kurota kiinni, vaikka pahoin pelkäänkin, että pian olemme taas nollakävijämäärissä).

Siinä missä mutteri.com on saanut olla rauhassa, aloitin uuden projektin: zhopster.com. Zhopster on nettiteknologioihin pohjautuva muistilista / ostoslista sovellus, mikä toimii tavallisilla internet selaimilla ja erityisesti kännykän selaimella. Palvelun avulla käyttäjä voi luoda itselleen kauppalistan vaikka kotitietokoneella, ja se on saatavilla millä tahansa nettiselaimella; kuten kännykän. Palvelu on optimoitu kännykällä toimivaksi ja siinä on ominaisuuksia jotka on luotu erityisesti kauppalistaa varten. Kännykässä zhopster toimii osoitteessa: http://m.zhopster.com/index.php?l=fi. Tai englanninkielellä osoitteessa http://m.zhopster.com/. Suosittelen tutustumaan - luonnollisesti ilmaiseksi.

perjantai 31. lokakuuta 2008

Ennätyskuukausi päättyy totaaliseen romahdukseen

Lokakuu on kävijämäärissä mitattuna ennätyskuukausi. Ja mainostulot ovat seuranneet kävijämääriä, kuten olettaa saattaa. Vieläkään ei ole luvassa eläkepäiviä, tai edes loikoisia lomapäiviä, mutta tulokset ovat olleet innostavia ja kannustavia.

Kasvaneiden kävijämäärien inspiroimana lisäsin jopa uusia toiminnallisuuksia, joiden käyttö on jäänyt odotusten mukaisesti olemattomiksi.

Kaikki oli hyvin aina toissapäivään saakka (29.10.2008). Kävijämäärät olivat saavuttaneet tyydyttävän tason, eikä näköpiirissä ollut syitä kävijämäärien laskuun. Näin kunnes taivas putosi. Toissapäivänä kävijämäärät putosivat ensin 60% edellispäivästä, ja eilen pudotus jatkui toisella lähes 60% pudotuksella. Kahdessa päivässä kävijämäärät olivat romahtaneet 90%. Ja tämä ilman mitään selityksiä. En vieläkään tiedä mitä on tapahtunut - tai tiedän mitä, mutta en syytä miksi. Kuten arvata saattaa, kävijämäärien romahduksen yhteydessä myös mainostulot romahtivat.

Selvittelin googlen työkaluilla (analytics, webmaster tools) mitä on tapahtunut. Vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä sivusto on lähes kokonaan kadonnut googlen hakutuloksista. Mutteri.com:ia ei löydä enää 100 ensimmäisen sivuston joukosta niillä hakusanoilla, millä alkuviikosta osumia tuli vielä googlen ensimmäisellä tulossivulla.

Arvioni tällä hetkellä on, että google on bännännyt mutteri.com:in jostain syystä. En oikein tiedä mikä syy googlella voisi olla, sillä en ole tietääkseni rikknout mitään sääntöjä tai laatukriteerejä. Ainoa syy minkä voisin keksiä on mutteri.com:in ilmoitusten laatu. Viime aikoina kirpputorille on ilmestynyt reilusti ilmoituksia käytetyistä pikkuhousuista... en tosin ole tiennyt, että google ei salli moisia ilmoituksia, tai pitää niitä sopimattomina. Ilmoituksissa ei kuitenkaan ole kuvia, eikä tekstitkään ole erityisen rivoja.

Lähetin googlelle sähköpostia kysyäkseni miksi sivut ovat kadonneet. Vastauksena tuli automaattivastaus, että yhteyttä pitää ottaa valmiilla lomakkeilla. Niinpä laitoin heille pyynnön sisällyttää mutteri.com taas googlen indekseihin. Sivuston tarkistaminen saattaa kestää useita viikkoja... eli nyt odotellaan ja kärsitään.

lauantai 18. lokakuuta 2008

Uusia käyttäjiä ja pikkuviilausta

Kuten varmaan blogin kirjoitustahdistakin on selvää, en ole viime aikoina juurikaan nähnyt vaivaa mutteri.com:in eteen. Palvelu alkaa olemaan verrattain hyvällä tolalla ja se pyörii omalla painollaan. Käytännössä tällä hetkellä riittää, että käyn säännöllisesti katsomassa kuinka paljon mainostuloja palvelusta tulee. En valitettavasti voi googlen sääntöjen perusteella kertoa kuinka paljon rahaa tulee, mutta summat eivät ole tähtitieteellisiä - ja näillä näkymin minä en voi päivätöitänikään lopettaa. Sen verran korvauksia kuitenkin tulee, että palvelu kattaa omat kustannuksensa monikymmenkertaisesti.

Ilmoituksia palveluun tulee päivittäin ja kävijämäärät ovat vähintäänkin tyydyttäviä. Tässä kohtaa pitää muistuttaa, että en ole markkinoinut palvelua mitenkään muuten kuin optimoimalla sitä hakukoneille sopivaksi.

Viimeistään nyt on selvää, että mitään räjähdysmäistä kävijämäärien kasvua on turha odottaa. Myyntipaikkojen tarjonta on todella runsas, eikä mutteri.com erotu joukosta muuta kuin ehkä mielyttävällä käyttöliittymällä ja helppokäyttöisyydellä. Nämäkin ovat tietenkin subjektiivisia arvioita, ja joku voi olla niistä täyin päinvastaista mieltä.

Vetonaulaksi on osoittautunut erotiikkaosasto. Jossain vaiheessa joku oma-aloitteinen naisihminen pisti myyntiin käytettyjä pikkuhousuja - ja suosio oli taattu. Siitä lähtien on vastaavia ilmoituksia tullut useita ja niistä jokainen kerää suhteessa reilusti uteliaita vierailijoita.

Toinen mielenkiintoinen ilmiö on se, kuinka kuvallinen ilmoitus vetää enemmän kävijöitä kuin kuvaton. Tämä itsestäänselvyys on tullut selväksi ajan saatossa, eikä sitä voi yllätykseksikään luonnehtia.

Kun aloittelin hommaa noin kaksi ja puoli vuotta sitten, sain puolessa vuodessa päiväkävijöiden määräksi noin 20. Nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin käy mutteri.com:issa päivittäin yli 200 erillistä kävijää. Parisataa tuntuu vähältä, jos ajattelee kuinka kauan palvelu on ollut käytössä. Mutta se on myös paljon jos miettii kuinka vähän vaivaa markkinointiin on käytetty. Vähäiset käyttäjämäärät takaavat myös vähäisen huolen määrän. Palveluun liittyen ei tule lainkaan kyselyitä, tai yhteydenottoja. Palvelu ei herätä epäilystä kenessäkään, mikä on loistava asia. Ainoat kommentit mitä olen saanut viimeisen vuoden aikana ovat liittyneet eräisiin myytävänä oleviin tuotteisiin. Näissä kysymyksissä olen ohjannut kysyjät aina ottamaan yhteyttä tuotteen ilmoittajaan, ei palveluntarjoajaan.

Kun kävijämäärät ovat vakiintuneet sinne parinsadan tuntumaan, koin, että oli aika taas tuoda jotain uutta pientä palveluun. Lisäsin ilmoitusten yhteyteen mahdollisuuden kirjoitta kysymys liittyen ilmoitukseen. Kysymykset tulevat kaikkien nähtäville, ja ne voi tehdä lähes anonyymisti (vain oma nimimerkki tulee kysymyksen yhteyteen). Kun tuotteeseen jätetään kysymys, lähtetään ilmoituksen jättäjälle sähköpostilla huomautus asiasta. Näin myyjä voi käydä heti tuoreeltaan vastaamassa kysymykseen.

Kysymyksiä voi jättää vain rekisteröityneiden käyttäjien ilmoituksiin, ja vastaavasti kysyminen ja vastaaminen onnistuu vain rekisteröityneiltä käyttäjiltä. Näin pyrin varmistamaan, että ihmiset eivät spämmää tai laita asiattomia kommentteja. Jännityksellä odotan aletaanko ominaisuutta käyttää - ja minkälaisia kysymyksiä ja kommentteja käyttäjillä on ilmoituksiin liittyen.

sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Suunnilleen hyvää web-sivuston toteutusta

Ostin itselleni kesällä Packard Bell laptopin. Moni saattaa mielessään kysyä: miksi ihmeessä? Packard Belliltä löytyi 12 tuuman kannettava, missä ominaisuudet ja hinta tuntui järkevältä. Kilpailevat tuotteet olivat poikkeuksetta noin 200 euroa kalliimpia, eikä ominaisuudet kuitenkaan olleet merkittävästi parempia.

Uuden tuotteen ostajalle on tietenkin tuttua se, että tuote pitää, tai sen voi, rekisteröidä valmistajan järjestelmiin. Tämän pitäisi parantaa mm. takuukäsittelyä, jne. Enpä ole vielä koskaan mitään rekisteröinyt valmistajalle, joten nyt ajattelin kokeilla. Päädyin Packard Bell:in sivustolle mikä oli melkein suomenkielinen.

Itse rekisteröintisivu oli noin päällisin puolin ihan siisti ja järkevä, mutta kun sivua alkoi tarkastella hieman, huomasin kuinka puolittainen toteutus itseasiassa olikaan. Harvemmin kaupallisiin tarkoituksiin tehdyllä sivulla on näin paljoa virheitä. Katso kuva alla:
  1. sivun vasen navigointipalkki on enkoodattu eri merkistöllä kuin muu sivusto. Tästä johtuen navigointilinkeissä menee skandinaaviset merkit sekaisin.
  2. kielivalinnassa on sana "Finnish" kirjoitettu väärin (Finish = loppu, maali, lopeta).
  3. Etuliitevaihtoehdot ovat Herra ja Fru
  4. Täytettävien kenttien joukossa on mystiset: Sähköposti, vahvista ja sähköpostiosoite. hmm... Pitääköhän tuohon täyttää sähköpostiosoite kolme kertaa?
  5. Maavalikossa maat ovat listattuina englanninkielisinä (tämä tosin on aika tyypillinen virhe). Suomi ei ole suomenkielellä: Finland.
  6. Lomakkeen päätteeksi käyttäjää kehoitetaan sujuvalla hollanninkiellellä(?): Klik op de knop Verzenden hieronder om door te gaan naar de downloadpagina voor leuke snufjes.

torstai 7. elokuuta 2008

Miksei aina voi olla .... tiistai?

On jäänyt kirjoittaminen väliin taas joksikin aikaa. Eikä mutteri.com:iakaan ole juuri muutettu. Tällä viikolla tuli tehtyä pieniä käytettävyysparannuksia - ja adsense testejä. Siirsin hakemistonäkymässä yhden vaakamainosyksikön torniksi tuotteiden rinnalle. Lisäksi pienensin hieman navigaation fontteja, sekä eriytin tuotelistaa hieman muusta sivustosta. Ja tänään, ehkä suurimpana (työmääräisenä) muutoksena oli png muotoisten kuvien taustan muuttaminen läpinäkyvästä oikeaksi väriksi. Tämä viimeinen värimuutos ei suurimmalle osalle käyttäjiä näy mitenkään, sillä IE 7+ ja Firefox ovat osanneet käsitellä PNG:n läpinäkyvyyden oikein. Mutta IE 6 ja sitä aikaisemmat ovat näyttäneet tuon läpinäkyvän värin valkoisena. Ei tuokaan mikään tragedia ole ollut, mutta sivusto on ollut amatöörimäisemmän näköinen IE6- selaimilla kuin muuten.

Sivuston käyttäjien selainjakauma on mielenkiintoinen. Firefox käyttäjiä on noin 50% ja IE käyttäjiä noin 50%. IE käyttäjistä vain reilu 30% käyttää IE 6:tta. Yli 60% IE käyttäjistä surffailee IE 7 -versiolla. IE 5 osuus on vain 3%.

Vaikka kehitysmielessä olenkin viettänyt hiljaiseloa mutteri.com:in suhteen, olen kuitenkin kokoajan seurannut mitä sivustolla tapahtuu. Viime kesästä hieman poiketen, heinäkuu oli piirun verran hiljaisempi kuin kesäkuu, mutta ei mitenkään merkittävissä määrin. Mainostuloja (siis rahaa, millä saan katettua hosting kustannukset) tuli kuitenkin kutakuinkin muiden kuukausien malliin.

Käyttötilastoja selaillessani olen tehnyt mielenkiintoisen havainnon siitä miten ihmiset käyttäytyvät viikon sisällä. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä jos sanon, että viikonloppuna surffataan vähemmän kuin arkipäivinä. Johtopäätös voisi olla, että ihmiset surffaavat paljon työpaikoiltaan. Tosin, myös arki-iltaisin käyttäjiä tuntuu riittävän. Käyttö kasvaa lauantaista eteenpäin tasaisesti aina tiistaille saakka. Tiistai on lähes joka viikon huippupäivä. Tiistaista eteenpäin käyttäjämäärät alkavat laskea tasaisesti aina lauantaille saakka, kunnes sama ilmiö toistuu uudestaan - eli käyttö alkaa kasvaa tasaisesti. Eikä lauantain ja tiistain ero ole mikään ihan pieni. Tiistaisin kävijöitä on noin 50% enemmän kuin lauantaisin. Eli jos lauantaina käyttäjiä 100, on niitä tiistaina 150.

Kuten aikaisemmin mainitsin, on mutteri.com stabiloitunut, eikä merkittäviä muutoksia ole suunnitteilla (ellei joku sitten pyydä jotain mielenkiintoista). Mutta stabiloituminen ei suinkaan ole näkynyt käytön vähentymisenä, vaan päin vastoin. Mutteri.com käyttö on kasvanut vakaasti ja tällä hetkellä kiireisimpinä päivinä saattaa 200 kävijän raja rikkoitua. Keskiarvo lienee jossain 150 kävijän nurkilla. Jokainen kävijä käy noin neljällä sivulla käyntinsä yhteydessä. Palveluun on tullut kokoajan uusia ilmoituksia ja ilmoittajia. Mitään räjähdysmäistä kasvupyrähdystä ei kuitenkaan ole tapahtunut, eikä luultavasti ole tapahtumasa jatkossakaan - joten homma jatkunee tasaisen kasvun mallilla loppuvuoden.

Nyt tietenkin, jos jollain on loistava idea miten saada mutteri.com viraaliksi - ja käyttäjämäärät kasvamaan räjähdysmäisesti: ideoita otetaan kiitollisena vastaan :D

sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Fedora no-more 9

Vihdoin tuli aika päivittää käyttöjärjestelmä kotikoneessani. Olen ajanut Fedora Core 6 paketilla varmaan lähemmäs kaksi vuotta. Ei ole ollut kiire päivittämään, kun kaikki on toiminut ongelmitta. Nyt kuitenkin tuntui siltä, että olisin valmis päivitykseen. Kuvittelin myös, että jakelupaketit olisivat aikuistuneet siten, ettei päivitys olisi aina hermoja repivä ja kärsivällisyyttä koetteleva taistelu. Niinpä odottelin rauhassa uutta Fedora Core 9 paketti (FC9). Noin viikko sitten tuo odottaminen FC9 vihdoin julkaistiin. Olin jo aikasemmin ladannut FC8 paketin ja yrittänyt päivittää FC6:n, mutta jostain syystä tuo DVD ei suostunut päivittämään FC6:tta FC8:aan.

Poltettuani uuden paketin DVD:lle lähdin taisteluun intoa puhkuen. Kaikki meni sujuvasti, joskin hitaanlaisesti. Päivitys ei kysellut minulta juuri mitään vaan muutamilla valinnoilla rupesi tekemään työtä käskettyään. Niinpä vihdoin ruudulle ilmestyi odottamani ilmoitus: päivitys on nyt valmis, käynnistä tietokoneesi uudelleen. Ei muuta kuin restart ja kaikki olisi taas hyvin - vähän paremmin kuin ennen. Mutta sitten alkoivat taas ne perinteiset ongelmat. Kuinka ollakaan X serveri ei käynnistynyt. Ruudulle tuli pitkä lista erikoisia virheitä mistä en tajunnut halaistua sanaa. Niinpä poistin xorg.conf tiedoston, ja käynnistin xserverin uudestaan. Nyt käynnistyi - hienoa - tosin vain 800x600 resoluutiolla. Niinpä suunnistin ensimmäisenä muuttamaan resoluutiota. Vaan kuinka ollakaan - 800x600 oli paras resoluutio mitä tarjolla oli.

Ryhdyin selvittelemään miten saisin resoluution kohdalleen. Muutaman tunnin luettuani ja etsittyäni tulin siihen tulokseen, että ongelma on siinä, ettei nvidialla ole draiveria mikä sopisi xserveriin mikä FC9:ssä oli... hmm. Ja ilmiesesti FC9 xorg onkin beta versio, eikä nvidia tule betaan draiveria tekemään.

Nyt tulikin hätä käteen. Eihän tietokonetta voi 800x600 resoluutiolla käyttää. Lisäksi FC9:ssä on hieno automaattinen resoluution arvaus, mikä ei tee lainkaan uutta xorg.conf tiedostoa (jota olisin voinut muuttaa käsin jotta saisin paremman resoluution aikaiseksi). Onneksi olin aikanaan ottanut varmuuskopioita xorg.conf tiedostosta, joten pääsin puukottamaan ja kokeilemaan. Tein varmasti parikymmentä erilaista testiä kunnes löysin konfiguraation millä sain aikaiseksi 1680x1050 resoluution.

Nyt, noin vuorokausi päivityksen aloittamisen jälkeen voin valita näytön resoluutioksi oikean, mutta valitettavasti joudun tekemään sen käsin joka käynnistyksen jälkeen, sillä tuo F9:n automaattinen konfiguraatio ajaa aina tuon xorg.conf tiedoston oletusarvon yli.

Sen lisäksi että TAAS näytön saaminen kohdalleen kesti vain 24 tuntia, tuntuu ikkunointi olevan verrattain epävakaa. xserveri on jäätynyt ja kaatunut muutaman kerran. Lisäksi näyttää, että systeemissä on vielä paljon konflikteja siksi, että siellä on paljon FC6 ohjelmia ilman FC9 päivityksiä.

Mitä siis opin: seuraavaksi siirrän kaiken oman datan erillisille partitiolle. Sen jälkeen aletaan suunnittelemaan Kubuntun 8.04 version asentamista. Olen käytellyt sitä virtuaalikoneessa jonkin verran ja kokemukset virtuaalikoneesta ovat olleet vain positiivisia.

Pitää myöntää, että FC9 on selvästi FC6:tta näyttävämpi. Mutta eipä sitä eye-candy paljon lohduta kun suurin osa ajasta menee ihan perusongelmien ratkomiseen.

lauantai 19. huhtikuuta 2008

Kirottu DIV

Ei antanut luonto periksi ja jättää sitä DIV ongelmaa, mistä eilen kerroin, paikoilleen. Niinpä mietin miten homman voisi helposti ratkaista. Selailin webiäkin, mutta ihan heti ei silmään sattunut suoraa ratkaisua ongelmaan. Siispä siitä tuskin on haittaa jos kerron miten ongelman ratkaisin...

Ongelma oli siis se, että kun määrittelet DIV elementille leveyden ja sen lisäksi vaikka padding, margin tai border -ominaisuuden, niin Firefox lisää nuo ominaisuuksien leveydet DIV elementin "ulkopuolelle" ja Internet Explorer laskee ne DIV elementiin sisään. Esimerkkinä siis: jos määrittelet DIV elementin jonka leveys on 200 pikseliä ja haluat, että elementin sisällä oleva teksti on 5 pikselin päässä elementin reunasta (padding 5 pikseliä) niin Firefoxilla tuon alkuperäisen DIV elementin todellinen leveys on 200 + 5 + 5 pikseliä, mutta Internet explorer pitää DIV elementin leveyden 200 pikselissä. Olen yhä sitä mieltä, että IE:n tapa käsitellä leveyttä on järkevämpi.

Minullapa oli siis DIV elementti joka oli määritelty näin (tyyli tietenkin CSS filessä, mutta esimerkissä html:n seassa).

<DIV STYLE='width:200px;padding:5px;'>tässä sitten varsinainen sisältö</DIV>


Muuten tuo oli hyvä, mutta itse elementin leveys oli itseasiassa 210 pikseliä firefoxissa. Niinpä tuon sai korjattua helposti pienellä nesting-järjestelyllä.

<DIV STYLE='width:200px;padding:none;border:none;margin:none;'>
<DIV STYLE='padding:5px;'>tässä sitten varsinainen sisältö</DIV>
</DIV>

Ja lopputuloksena tulee 200 pikseliä leveä DIV molemmilla selaimilla, sekä 5 pikselin rako tekstin ja DIV -elementin reunan välillä.

Helppoa, mutta turhaa ja turhauttavaa.

perjantai 18. huhtikuuta 2008

Helpotusta Internet Explorer testaukseen Linuxissa

Tämänpäivän temppujen seurauksena päätin taas perehtyä hieman enemmän miten saisin Internet Explorerin pyörimään Linuxissa.

Toistaiseksi ainoa "järkevä" tapa on ollut asentaa Windows virtuaalikoneeseen (innotek VirtualBox tai VMWare) mutta mielestäni tuo käyttöjärjestelmän tuoma overhead on liikaa. En minä halua ajaa Windowsia virtuaalikoneessa vain siksi että haluan testata web sivuni toimivuuden IE:llä.

Nyt ei onneksi edes tarvitse (jos on valmis rikkomaan Microsoftin IE:n asentamiseen liittyviä lakitekstejä). On muuten mielenkiintoista, että IE on ainoa valtaselaimista joissa tämmöinen ehto on ohjelman lakiteksteissä. Eli Microsoft kieltää asentamasta IE:tä muihin kuin Windows käyttöjärjestelmän omaaviin tietokoneisiin. Jos uskoisin salaliittoihin, olisi tässä helppoa nähdä yksi salaliitto. Ensin M$ ajaa IE:n suosituimmaksi selaimeksi samalla kun se niputetaan osaksi käyttöjärjestelmää. Tämänjälkeen M$ sotkee HTML standardit tuomalla omia tulkintojaan ja laajennoksiaan, minkä seurauksena liian moni sivustojentekijä haksahtaa M$ ansaan. Omien tulkintojen seurauksena joutuu sivustojen tekijät tekemään sivuistaan pahimmillaan rinnakkaisia versioita, ja parhaimmillaan testaamaan ne Firefoxin lisäksi IE:llä. Mutta IE:llä ei voi testata käyttämättä MS Windows käyttöjärjestelmää - joten jokainen lainkuuliainen webkoodari joutuu hankkimaan MS Windowsin - ainakin testikäyttöön. Onneksi web-ohjelmoijien keskuudessa tämänkaltainen lainkuuliaisuus on aika alhainen. Voi jopa olla, että tämänkaltaiset rajoitteet edesauttavat piratismia...

Ainiin... olihan minulla joku oikeakin juttu kirjoitettavana. Eli löysin ohjelman nimeltä IEs 4 Linux. Ohjelman on tehnyt tatanka.com.br. Sivuilta löytyy helpot ohjeet siitä miten IE 6 saadaan asennettua eri linux jakelupaketteihin. Alla esimerkki miten homma tehtiin Fedora 6 -pakettiin. (juu, tiedän että FC6 on jo vanha, mutta en ole saanut aikaiseksi päivittää...).
  • Avataan terminaali root -käyttöoikeuksilla ja asennetaan wine ja cabextract.
yum -y install wine*
yum -y install cabextract
  • kirjaudutaan pois root -tunnuksilta ja asennetaan IEs 4 Linux normaaleilla käyttäjätunnuksilla
wget http://www.tatanka.com.br/ies4linux/downloads/ies4linux-latest.targ.gz
tar zxvt ies4linux-latest.tar.gz
cd ies4linux-*
./ies4linux
HUOM: yllä wget ja web osoite tulevat samalle riville terminaalissa. Ne rivittyvät blogissa omille riveilleen taittoteknisistä syistä.

Ja siinä se, sitten vain asennusikkunan ohjeita noudattaen valitaan mikä tai mitkä versiot asennetaan ja laitetaanko käynnistysikoni työpöydälle tai/vai/ja käynnistysvalikkoon.

DIV elementit, firefox ja internet explorer

Olen tunnetusti huono ihminen mitä tulee sivujen suunnitteluun. Teen koodin puhtaasti linux ympäristössä, ja koska minulla on Windows käytössä vain töissä, jää IE:llä testaaminen usein retuperälleen. Niinpä tälläkin kertaa.

Olen viimeaikoinen hieronut tuota palkkatieto.net palvelua uuteen kuosiin. Sivuille on lisätty uusia toiminnallisuuksia ja, kuten arvata saattaa, on ulkoasu taas kerran muutettu. Taas voi vain sanoa, että uusi on varmaan paras ikinä. Syyllistyin taas perisyntiini, ja suunnittelin sivuista pääosin mustan-harmaan-valkoiset. Se on minulle tuttua ja turvallista - värisokea kun olen.

Sitten itse ongelmaan, jäin tänään kotiin tekemään töitä. Siitä johtuen oli hieman enemmän aikaa, joten ehdin katsomaan miltä tuo palkkatieto näyttää IE:llä katsottuna... Ja huonoltahan se näytti. Navigaatio oli ihan kuralla ja sivuelementit hyppivät vähän minne sattuu. Mistä näin, aloin miettimään? Ongelmahan oli tietenkin se, että olin nykytyyliin tehnyt sivujen asettelut DIV -elementtiä käyttäen. (Taisin aiheesta jossain välissä jo muutaman sanan kirjoittaa). DIV -elementti on ihan mukava ja kätevä. Kun hommasta pääsee liikkeelle, voi sillä korvata taulukot aika pienellä vaivalla. Ja etuna pitäisi olla nopeampi renderöinti selaimissa. Tiedä siitä sitten, mutta näin olen nyt jokatapauksessa tehnyt.

Ongelmaksi syntyikin se, miten eri selaimet käsittelevät DIV elementtiä ja siihen liitettyjä padding, margin ja border -ominaisuuksia. Siinä missä FireFox on sitä mieltä, että DIV elementin koon lisäksi määritellyt padding, margin ja border -ominaisuudet lisätään elementin kokoon, käsittelee Internet explorer elementin niin, että kyseiset arvot lasketaan DIV -objektin sisään.

Eli, jos määrittelet DIV elementille leveyden 200 pikseliä ja lisäksi padding -arvoksi 10 pikseliä, näyttää Firefox kyseisen DIV elementin 220 pikseliä leveänä, mutta Internet Explorer näyttää sen 200 pikseliä leveänä. Enpä tiedä kumpi on oikeassa standardin mukaan (jos standardi ottaa tähän mitään kantaa), mutta IE:n tapa käsitellä tuntuu johdonmukaisemmalta ja helpommalta hallita.

Oli totuus mikä oli, niin koodaajan pitää siis huomioida miten eri selaimet soveltavat padding, margin ja border -ominaisuudet eri objekteihin. Tämän voi kiertää aika helposti HTML+CSS tempuilla, mutta minä en tässä vaiheessa ole viitsinyt siihen hommaan ruveta. Niinpä sivustoni näyttää nyt IE:llä rumemmalta kuin Firefoxilla. Pienten korjailujen jälkeen sain sen kuitenkin taas käytettävään kuntoon myös IE:llä.

Loppukaneetiksi mainitaan vielä se, että firefox hyväksyy CSS:ssä määritetyn border-bottom:1px; mutta IE vaatii, että tuo määritetään border-bottom-width:1px; Onneksi jälkimmäinen toimii myös Firefoxilla.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Uusien vierailijoiden arvoitus

Taisinpa löytää syyn siihen, miksi pääsiäisen jälkeen tuli yhtäkkiä reilusti uusia vierailijoita. Kuten muutama viikko sitten kirjoitin, heti pääsiäisen jälkeen mutteri.com:iin ilmestyi jopa 50% enemmän kävijöitä kuin normaalisti. En löytänyt tähän oikeastaan mitään selitystä, paitsi että kävijämäärät olivat kasvaneet juuri hakukoneiden kautta tulevassa liikenteessä.

Tänään selailin gmailin spam laatikkoa (harvemmin luen niitä viestejä jotka automaattisesti spam:in joukkoon ajautuvat). Löysin roskapostien seasta kuitenkin vestin webinfo.fi -palvelulta. Olen joskus ilmoittanut mutteri.com:in webinfon hakemistoon. He lähestyivät minua maaliskuun lopulla sähköpostilla missä kertoivat, että olivat ohjanneet uusia kävijöitä mutteri.com:iin. Webinfo.fi oli tehnyt jotain minkä seurauksena mutteri.com oli noussut googlen hakutilastoissa sijalle yksi hakutermein: nettikirppis verkkokauppa ja myy tavarat netissä. Tämä muutos oli tehty juuri tuossa pääsiäisen jälkeen, ja viesti oli lähetetty minulle samana päivänä kun käyttäjämäärät olivat nousseet 50%.

Oli tuossa heillä tietenkin omakin koukku: googletettaessa noilla hakutermeillä tulee ensimmäiseksi osumaksi webinfo.fi:n sivu missä linkitetään mutteri.com:ia. Eli osumat eivät ole suoraan mutteri.com:iin vaan webinfon kautta. Haittaako tuo minua? Ei ainakaan tässä vaiheessa kun jokainen uusi kävijä on arvokas - riippumatta miten he mutteri.com:in löytävät.

PS: kutsu ystävä -toimintoa on taas käytetty... siitähän on tulossa varsinainen hitti, sitä on käytetty jo kuusi kertaa.

Huutokauppa kannattaa

Bongasin webistä mielenkiintoisen artikkelin huutokaupoista ja niiden tuomasta säästöstä kuluttajille. Afterdawn kirjoitti tutkimuksesta jossa vertailtiin huutokaupan huutoautomaatin ylärajahintaa toteutuneisiin kauppoihin. Näiden kahden luvun erotus oli tutkimuksessa laskettu kuluttajan säästöksi. Eli ylähintarajana pidettiin hinta minkä kuluttaja olisi ollut valmis maksamaan tuotteesta - ja näinhän se tietenkin on.

Artikkelin pointti oli, että huutokauppamuotoinen kaupankäynti hyödyttää ostajaa, mutta myyjä jää tässä tappiolle siinä mielessä, että hän ei saa aina korkeinta mahdollista hintaa minkä joku olisi valmis maksamaan. Toisaalta runsas tarjonta ja kysyntä takaa sen, että tavara liikkuu eikä sitä tarvitse varastoida pitkäksi aikaa. Eli huutokaupassa siis kaikki voittavat.

Pitää myöntää, että olen itsekin aktiivinen ebayn käyttäjä. Huuto.net:iä en käytä juuri koskaan. Ja ebayssä harvemmin osallistun huutokauppaan, vaan ostan yleensä tuolla "buy it now" hinnalla. Minä kun en jaksa odottaa ja arpoa saanko tuotteen vai en. Muistan kyllä ostaneeni myös huutamalla, ja rehellisesti sanottuna se oli erinomaisen addiktoivaa. Huusin bluetooth GPS vastaanotinta. En muistaaksen saanut sitä ensimmäisestä huudosta, mutta ebayssä kun on tuota tarjontaa osallistuin heti perää saman tuotteen toiseen huutoon ja sillä kertaa huutoni oli korkein. Sain mokkulani halvemmalla kuin olisin ollut valmis maksamaan ensimmäisessä huutokaupassa. Tärkein syy siihen, että en enää juurikaan osallistu huutoihin on, että en jaksa odottaa ja arvailla saanko tuotteen vai en. Huutaminen vie aikaa, kun jostain syytä sisäinen ääni pakottaa seuraamaan huutokauppaa reaaliajassa. Niinpä sitä päätyy istumaan ruudun ääressä jännittämässä voittaako huutokaupan vai ei.

Leikin GPS moduulilla muutaman kuukauden ja pistin sen myyntiin huuto.net:iin. Ostajakin löytyi, mutta tämä kaveri ei jostain syytä ollut lukenut ilmoitustani tarkkaan. Sanoin, että myyn moduulin vain postin välityksellä, nouto ei ollut mahdollista [en ollut halukas sovittamaan omia aikataulujani jonkun toisen ihmisen aikatauluihin ja sopimaan noutoa]. Niinpä kauppoja ei syntynyt. Myin moduulin muutama viikko myöhemmin uutisryhmien myynti-ilmoitus palstan kautta omakustannushintaan.

Mitä tästä opin?
  1. Ebay:ssä on todella hyvä tarjonta melkein mistä vain
  2. Huuto.net:issä pyörii sekalaista asiakasta, joista osa huutaa vain huvikseen ja osa ei usko ilmoitustekstiä
  3. Uutisryhmät (ja kirpputorit) ovat aika hyvä tapa myydä tarpeetonta tavaraa.

keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

Hurjaa menoa ja uusia vierailijoita

Eipä voinut tänään kuin silmiään hieroa kun katsoi mitä on käyttäjämäärille tapahtunut pääsiäisen jälkeen. Nyt on parina viime päivänä rikottu ennätyksiä molempina päivinä. Jostain käsittämättömästä syystä on mutteri.com kävijämäärät kasvaneet jopa 50% normaalista. Kävijämäärät ovat pysyneet nyt tuolla korkeammalla tasolla pari päivää.

Mitään järkevää syytä nousulle ei ole. Sivuille on kuitenkin tullut uusia ilmoituksia nyt parin päivänä. Suurin osa noista uusista kävijöistä on tullut hakukoneiden kautta, mikä vain korostaa optimoinnin tärkeyttä. En ole mitään erityisen ihmeellistä optimointia tehnyt, mutta se vähä mitä olen tehnyt näyttää riittävän. Suomessa optimoiminen on vielä verrattain helppoa. En sano, että kuka vaan sen pystyy tekemään, mutta verrattuna englanninkieleen suomi on vielä lasten leikkiä. Varsinkin kun optimointi ei ole ihan oikeata ja merkittävää liiketoimintaa täällä. Eihän meillä edes verkossa tapahdu ihan oikeaa liiketoimintaa merkittävissä määrin.

Huomasin, että mutteri.com on noussut googlen hakutuloksissa hakusanalla "kirpputori" jo melko korkealla. Kun itse kokeilin muutama minuutti sitten, oli mutteri.com sijalla neljä. Uskon, että sijoitus on noussut jokusen pykälän, ja se yksistään saattaa selittää kasvaneet kävijämäärät. Ei muuta kuin kävijämääriä seuraamaan.

PS: pari päivää sitten joku käytti tuota Kutsu ystävä -toiminnallisuutta. Kyseistä toiminnallisuutta on nyt käytetty ehkä viisi kertaa.

Myspace, yourspace, facebook, linkedin - missa rahat?

Kyllä on hypeä riittänyt niin facebookista kuin myspacestakin. Kaikki haluavat tehdä sosiaalista mediaa. Facebookin vuosittaiset käyttäjämäärät näyttävät yli 500% kasvua - ja sama koskee myspacea. Suuret perinteisemmät softatalot kuolaavat uuden webin edessä - ja esim Microsoft maksoi hurjia summia saadakseen oikeuden välittää mainoksia Facebookiin. Microsoftin hinnan pohjalta Facebookin markkinarvoksi tuli useita miljardeja dollareita. En muista ulkoa kuinka paljon, mutta sen muistan, että facebookin arvo oli käsittämätön.

Toisaalta arvo on ymmärrettävissä, onhan viihdeteollisuus todella suuren rahan bisnestä. Ellei peräti maailman suurinta bisnestä. Mutta melko vähän on toistaiseksi on kiinnitetty huomiota näiden sosiaalisten verkkopalveluiden ansaintamalliin. Yleisesti on tyydytty toteamaan, että kävijät kyllä tuovat mukanaan rahaa tai rahastusmallin. Verkkomainosten muodossa näin on monelle pienemmälle tapahtunutkin. Mutta skeptikko miettii, että kuinkahan vahvalla pohjalla liiketoiminta on, jos se nojaa vain mainontaan... mitä jos Google ei jonain päivänä pärjäisikään niin hyvin? Mitä jos mainostajat alkavat laskea mainosrahojaan tarkemmin ja tulevat siihen tulokseen, että verkossa mainostaminen ei olekaan niin tehokasta kuin esim televisiossa tai radiossa tai ...?

Wired lehti nostaa kissaa pöydälle. Artikkelissa nostetaan esiin juuri sitä seikkaa, että näiden sosiaalisten palveluiden tähtien pitää alkaa pikkuhiljaa näyttämään jotain todellisiakin tuloja. Tuo tuottosarake kun on ollut palveluiden raportoimissa luvuissa yleensä lähellä nollaa.

Nyt onkin jännitävää seurata, joko talous on siinä pisteessä, että sijoittajat alkavat kyselemään tuottojen ja tuloksen perään.

lauantai 1. maaliskuuta 2008

Tuliko online mainostamisen katto vastaan?

Viime päivinä on kuulunut kummia Googlen ihmemaasta. comScore -niminen markkina-analyysi yritys raportoi, että Googlen click-through tasot ovat laskeneet hieman tammikuussa. Pieni lasku ei tietenkään tarkoita vielä mitään, mutta useat analyytikot ovat pitäneet Googlea sateentekijänä, joka ei tee virheitä. On kuitenkin selvää, että mikään kasvu ei ole rajatonta. Myös Googlen kasvun rajat tulevat jonain päivänä vastaan. Siitä on vaikea sanoa, onko rajat tulleet vastaan jo nyt, vai onko kyseessä vain satunnainen vastoinkäyminen. Mutta markkinat reagoivat tähän voimakkaasti. Googlen osake tuli alas kymmeniä dollareita.

Itse muutama viikko sitten hehkutin kuinka loistava kuukausi tammikuu oli mutteri.com:ille ja palkkatieto.net:ille. Ja vaikka Googlelle tammikuu ei ilmeisestikään ollut erinomainen, oli se minun parille palvelulle ennätyksellinen.

Mutta sitten alkoikin tapahtua... tai tapahtuminen loppui kokonaan. Helmikuu onkin ollut mainostulojen kannalta lähes historiallisen huono. Mainostulot www.mutteri.com:issa putosivat 50% normaaleista viimeaikaisista kuukausista. Kävijämäärissä vastaavaa pudotusta ei ole havaittavissa - helmikuu on ollut aikaisempien kuukausien veroinen. palkkatieto.net:in suhteen minulla ei ole riittävän kattavaa historiaa, jotta johtopäätöksiä voisi vetää. Mutta kun katson mutteri.com:ia (ja palkkatieto.net:iä) voi huomata eCPM (effective cost-per-thousand expressions) luku on ollut helmikuussa historiallisen alhainen. eCPM on ollut mutteri.com:issa yli 4 USD viimeisen puolen vuoden ajan (viime marraskussa jäätiin noin 3.5 USD:hen). Helmikussa eCPM on ollut mutteri.comissa sekä palkkatieto.netissä vain hieman yli 2.5 USD.

Mitä tuo sitten tarkoittaa? Omat johtopäätökset ovat, että joko
  1. Googlen tarjoamat mainokset eivät ole helmikuussa olleet yhtä relevantteja sisältöön nähden tai houkuttelevia mitä ne ovat aikaisemmin olleet.
  2. tai internetin käyttäjät ovat kyllästyneet mainoksiin eivätkä enää klikkaa niitä tarkoituksella.
  3. tai mainosten klikkaamisesta maksettu keskimääräinen hinta on laskenut
Click-rate (napsautussuhde) lukua tarkastellessa voi havaita, että se on pudonnut sivustoillani tasaisesti noin 3.5%:sta helmikuun 2.0%:iin. Tämä viittaa vahvasti siihen, että mainoksia klikataan harvemmin kuin aikaisemmin.

Wired.com kirjoittaa, että comScoren raportoima click-through pudotus on ollut suunniteltua...uskokoon ken tahtoo. Mainostuloihin perustuvien sivustojen ylläpitäjät tuskin ilahtuvat tahallisista mainostulojen pudotuksista. Kannattaa pitää silmällä eCPM lukua säännöllisesti. Mikäli luku jää pudonnelle tasolle, lie syytä alkaa katsella muita mainosvälittäjiä.

sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Kartta internet sonnan syntysijoille

Jokunen kuukausi sitten kirjoitin, kuinka perustin aikanaan keskusteluareenan pohjautuen phpBB sovellukseen. Jätin keskusteluforumin pyörimään, eikä sinne missään vaiheessa syntynyt keskustelua. Rehellisesti sanottuna unohdin koko forumin olemassaolon. Mutta kuten muillekin saiteilleni, olen asentanut sinne google analytics trackerin, joten saan tietoa sivustolla tapahtuvasta liikenteestä.

Viime kuukausi on ollut taas hyvin kiireistä haudatussa keskusteluforumissa. Liikennettä piisaa, vaikka en ole mainostanut sivuja mitenkään (tai tehnyt mitään muutakaan promootiota). Forumissa on kymmeniä päivittäisiä kävijöitä, joista jokainen katsoo vain yhden sivun ja poistuu sen jälkeen. Bounce rate liikenteellä on 100%. Syykin on selvää - kaikki liikenne käy lisäämässä keskusteluun vain yhden cialis, viagra, erektiolääke, seksi, uhkapeli tai muun mainoksen. Koska sivusto ei oikeasti ole toimiva, ei noita mainoksia näe kukaan muu kuin roskapostittajat itse (käytän termiä roskapostittaja hieman laveasti tässä). No, saavat he kenties yhden linkin omille roskasivuilleen. Uskon tosin, että google arvioi saavutetut roskalinkit arvottomiksi, joten en usko linkeistä pagerankin kasvavan. Mutta mistä nuo roskaajat sitten oikein tulevat?

Alla Google analyticsin karttanäkymä mistä selviää aika selkeästi mistä internetin paska on oikein kotosin.
Ylivoimaista kärkisijaa pitää Amerikan Yhdysvallat, Kanadasta on tullut vain satunnaisia vierailuita. Euroopan maista Italia on ollut erinomaisen aktiivinen kuolleen forumin käyttäjänä. Amerikan mantereella suurta kiinnostusta forumiin ovat osoittaneet myös Mexico, Peru, Brasilia ja Argentiina. Myös Kolumbia ja Venezuela ansaitsevat maininnan. Aasian suunnasta ei liikennettä juurikaan ole. Saudi-Arabiakin on ollut aktiivisempi kuin esimerkiksi Kiina tai Intia. Venäjältä ei liikennettä ole ollut lainkaan ja Australiastakin vain satunnaisia vierailuja. Suomi on Euroopan mittakaavassa verrattain aktiivinen, mutta se saattaa johtua siitä, että sivusto on suomenkielinen JA forumin isäntä on aikanaan ollut ihan asiallinen ja toimiva urheilutilastointiin omistautunut palvelu.

Kun tarkastellaan USA:ta, ylivoimainen voittaja on Kalifornia. Seuraavia sijoja pitää hallussaan New York, Texas ja Florida. Enää ei tarvitse miettiä missä tuotetaan suurin osa netin joutavasta sonnasta.

keskiviikko 13. helmikuuta 2008

Opetus 14: Loistava idea on perusedellytys

Olen miettinyt kuukausitolkulla tässäkin blogissa miten saisin kävijämäärät mutteri.com:issa ylös. Markkoimalla, parantamalla palvelun ominaisuuksia, tekemällä validia html:ää, markkinoimalla... Niin - kaikki nuo edelliset varmaan ovat tärkeitä työkaluja jotta mikään saitti nousisi suosituksi. Mutta ne tuskin ovat mitään taikatemppuja, joilla voisi korjata perusvirhettä - idean puutetta.

Tässä kohtaa minunkin on varmasti hyväksyttävä se tosiasia, että perusedellytys suositulle saitille on loistava idea. Siis jotain semmoista, mitä ei vielä ole tarjolla - mutta kuintenkin ihmiset palvelusta kuultuaan ymmärtävät heti tarvitsevansa sitä. Ja sen ei tarvitse olla monimutkainen idea - tai saitti. Yksinkertainen on parempi. Muistan aina kateuteni, kun luin web palvelusta (amerikassa tietenkin), joka oli ikäänkuin amazon.com:in kylkiäinen. Idea oli se, että amazon tarjoaa ostajilleen hintatakuun (heheheh tätä saa suomalaisiin online kauppohin odottaa): jos sama tuote on amazon.com:issa mynnissä halvemmalla ostohetkestä 30 päivän aikana, saa kallimmalla ostanut hintojen erotuksen takaisin jos he kirjoittavat siitä amazon:ille. Loistava kuluttajaturva, loistava palvelu. Tähän tilaisuuteen tarrasi eräs palvelunikkari ja pisti pystyyn palvelun mihin piti rekisteröityä ja ilmoittaa minkä tuotteen oli amazonista ostanut ja mihin hintaan. Palvelu sen jälkeen monitoroi amazon.comin hintoja ja ilmoitti tuolle palvelun jäsenelle mikäli tuotteen hinta putosi tuon 30 päivän aikana. Veretseisauttavan hieno ja simppeli palvelu, joka tarinoiden mukaan nousi hyvin suosituksi. En valitettavasti muista palvelun nimeä.

Kun sitä vain saisi yhden tuollaisen idean eläessään...

Vuoristorataa ylös alas

Tammikuun perusteella tohdin jo odottaa, että vierailijamäärät, ja mikä tärkeintä mainostulot, olisivat lähdössä nousuun. Tammikuu olikin ennätyskuukausi molemmilla mittareilla mitattuna. Mutta helmikuu toikin taas elämän realiteetit karulla tavalla esille. Vaikka nyt mainostuloja kerää kaksi saittia, ei kokonaistulot olekaan kasvaneet. Laskuakaan ei ole tapahtunut, vaan homma polkee paikallaan. Tietenkin se, että nyt saitteja on kaksi ja tulot ovat vakiot tarkoittaa, että esim mutteri.com tuottaa huonommin helmikuussa kuin aikaisempina kuukausina. Kävijämäärillä mitattuna päivittäisiä kävijöitä on yhä noin 100, joten sen suhteen voin olla yhä tyytyväinen, mutta ehkä mainokset eivät enää osukaan kohdalleen, tai sitten ne on sijoitettu huonosti.

Luin tänään mielenkiintoisen artikkelin tutkimuksesta missä kartoitettiin sitä millaiset ihmiset klikkaavat mainoksia. Jos ei artikkelia jaksa lukea kokonaan, niin lyhykäisyydessään asia on niin, että
  • kuusi prosenttia ihmisistä jotka klikkaavat mainoksia aiheuttaa 50% kaikista mainosten klikkailuista
  • tämä ryhmä on (amerikassa) keski-ikäistä ja tienaa alle 40 000 USD vuodessa.
  • nämä ihmiset todennäköisemmin eksyvät uhkapelisivuistoille tai työpaikkasivustoille kuin muut
  • he ostavat tavallista enemmän internetin kautta, mutta eivät niin paljoa kuin mainosten klikkaaminen antaisi ymmärtää
  • mainosten klikkailu ei edesauta brandiuskollisuutta
Mitä sitten? Tämä voi tarkoittaa sitä, että internetmainonnan kohdistaminen ei olekaan niin helppoa/ tehokasta kuin toivotaan. Mainosten hinnat (ja maksut) saattavat laskea, koska mainoksia mainoksia klikkaillaan paljon turhanpäiten - tai niitä klikkaavat ihmiset jotka eivät välttämättä ole mainoksen kohdeyleisössä. Internetmainonnan rooli saattaa laskea brandiaan rakentavien yritysten suunnitelmissa, ja jäädä lähinnä sekatavarakauppojen markkinointikeinoksi.

sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Uutta putkeen

Jos oli joulukuu hiljainen, niin samaa ei voi sanoa tammikuusta. Tammikuussa käyttäjät palasivat. Nyt tuntuu, että systeemi on jäänyt jumiin tasaiseen 100 kävijään / päivä. Enkä oikein keksi edullisia (siis ilmaisia) tapoja promota ja edistää saitin tunnettavuutta. Voi varmaan sanoa, että jos tässä haluaisi haastaa kaupallisia saitteja kuten huuto.net tai mikko.fi, pitäisi markkinointiin alkaa sijoittamaan rahaa. en kuitenkaan ole vielä niin innostunut aiheesta - vaikka olenkin luvannut sitä jossain kohtaa kokeilla.

Mutteri.com:in lisäksi aktivoiduin www.palkkatieto.net:in suhteen. Ja tämä tuli tehtyä oikeastaan ilman mitään promootiota. Yhtenä tammikuun iltana satuin katselemaan taas saittieni vierailijoiden määrä googlen analyticsissä ja yllätyksekseni huomasin, että palkkatiet.net:iin oli alkanut virrata kävijöitä. En ole saittia promonnut missään vaiheessa - ainoastaan yhteen keskusteluun olen linkin laittanut joskus elokuussa. Nyt kuitenkin kävijöitä oli yhtäkkiä kymmeniä päivässä. Niinpä päätin pistää mainokset paikoilleen ja uusia ulkoasua hieman. Sopii käydä katsomassa ja kommentoida mitä tuosta tykkää. En itse ole erityisen tyytyväinen uuteen ulkoasuun, mutta on se parempi kuin alkuperäinen.

Konseptina tuo palkkatieto.net on ehkä paras mitä olen "keksinyt". Homman juju on siis siinä, että kertomalla omat palkkatietonsa järjestelmään, saa pääsyn kaikkien järjestelmän käyttäjien ilmoittamiin palkkatietoihin. Tiedot on tietenkin anonyymejä, joten ei ole vaaraa, että naapuri voi käydä suoraan tarkistamassa tulojasi - se onnistu vielä toistaiseksi veropörssistä. Näin palvelun avulla saa paremman kuvan siitä onko itse palkkakuopassa, vai onko omat tulot linjassa tehtävän yleiseen palkkatasoon.

Palveluun on rekisteröitynyt hyvin lyhyessä ajassa useita satoja käyttäjiä. Uskon, että helmikuussa menee tuhanne käyttäjän raja rikki. Se mikä tekee palkkatieto.net:istä palveluntarjoajalle hyvän on se, että siellä näkyvät mainokset ovat kävijöitä kiinnostavia. Sivuilla on usein linkkejä mm. avoimiin työpaikkoihin ja työpaikkailmoituksiin. Niinpä saitti tuo mainostuloja jopa enemmän kuin mutteri.com vaikka kävijöitä on vain puolet mutteri.com:in kävijämääristä. Eli seuraavaksi pitäisi saada palkkatieto.net:in kävijämäärät kattoon.

maanantai 7. tammikuuta 2008

Hiljainen joulukuu

Joulukuu osoittautui hiljaiseksi, vähän niinkuin ounastelin etukäteen. Syitä voi olla monia. Mainostajan kannalta voisi kuvitella, että Joulu on kulta-aikaa, ja silloin kannattaisi mainostaa, kun ihmiset ovat kokoajan ostoksilla. Toisaalta, me suomalaiset teemme vielä suurimman osan ostoksista kaupoissa emmekä verkossa - näin verkkomainonta saattaa olla hiljaisempaa Joulun alla. Tilastojen perusteella ainakin näkee sen, että ihmiset viettivät joulukuun aikana vähemmän aikaa internetissä - ja luultavasti enemmän kaupoilla. Joulukuu olikin yksi ennätyshiljaisista kuukausista.

Uuden vuoden myötä tammikuu on lähtenyt tyydyttävästi käyntiin. En usko, että ennätyksiä rikotaan, mutta luultavasti vierailijoiden määrä palaa normaalille tasolle. Käyttäjien liikkeitä pitää seurata nyt tarkasti, sillä toinen selitys hiljaiselle joulukuulle voi olla uusittu ulkoasu.