torstai 7. elokuuta 2008

Miksei aina voi olla .... tiistai?

On jäänyt kirjoittaminen väliin taas joksikin aikaa. Eikä mutteri.com:iakaan ole juuri muutettu. Tällä viikolla tuli tehtyä pieniä käytettävyysparannuksia - ja adsense testejä. Siirsin hakemistonäkymässä yhden vaakamainosyksikön torniksi tuotteiden rinnalle. Lisäksi pienensin hieman navigaation fontteja, sekä eriytin tuotelistaa hieman muusta sivustosta. Ja tänään, ehkä suurimpana (työmääräisenä) muutoksena oli png muotoisten kuvien taustan muuttaminen läpinäkyvästä oikeaksi väriksi. Tämä viimeinen värimuutos ei suurimmalle osalle käyttäjiä näy mitenkään, sillä IE 7+ ja Firefox ovat osanneet käsitellä PNG:n läpinäkyvyyden oikein. Mutta IE 6 ja sitä aikaisemmat ovat näyttäneet tuon läpinäkyvän värin valkoisena. Ei tuokaan mikään tragedia ole ollut, mutta sivusto on ollut amatöörimäisemmän näköinen IE6- selaimilla kuin muuten.

Sivuston käyttäjien selainjakauma on mielenkiintoinen. Firefox käyttäjiä on noin 50% ja IE käyttäjiä noin 50%. IE käyttäjistä vain reilu 30% käyttää IE 6:tta. Yli 60% IE käyttäjistä surffailee IE 7 -versiolla. IE 5 osuus on vain 3%.

Vaikka kehitysmielessä olenkin viettänyt hiljaiseloa mutteri.com:in suhteen, olen kuitenkin kokoajan seurannut mitä sivustolla tapahtuu. Viime kesästä hieman poiketen, heinäkuu oli piirun verran hiljaisempi kuin kesäkuu, mutta ei mitenkään merkittävissä määrin. Mainostuloja (siis rahaa, millä saan katettua hosting kustannukset) tuli kuitenkin kutakuinkin muiden kuukausien malliin.

Käyttötilastoja selaillessani olen tehnyt mielenkiintoisen havainnon siitä miten ihmiset käyttäytyvät viikon sisällä. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä jos sanon, että viikonloppuna surffataan vähemmän kuin arkipäivinä. Johtopäätös voisi olla, että ihmiset surffaavat paljon työpaikoiltaan. Tosin, myös arki-iltaisin käyttäjiä tuntuu riittävän. Käyttö kasvaa lauantaista eteenpäin tasaisesti aina tiistaille saakka. Tiistai on lähes joka viikon huippupäivä. Tiistaista eteenpäin käyttäjämäärät alkavat laskea tasaisesti aina lauantaille saakka, kunnes sama ilmiö toistuu uudestaan - eli käyttö alkaa kasvaa tasaisesti. Eikä lauantain ja tiistain ero ole mikään ihan pieni. Tiistaisin kävijöitä on noin 50% enemmän kuin lauantaisin. Eli jos lauantaina käyttäjiä 100, on niitä tiistaina 150.

Kuten aikaisemmin mainitsin, on mutteri.com stabiloitunut, eikä merkittäviä muutoksia ole suunnitteilla (ellei joku sitten pyydä jotain mielenkiintoista). Mutta stabiloituminen ei suinkaan ole näkynyt käytön vähentymisenä, vaan päin vastoin. Mutteri.com käyttö on kasvanut vakaasti ja tällä hetkellä kiireisimpinä päivinä saattaa 200 kävijän raja rikkoitua. Keskiarvo lienee jossain 150 kävijän nurkilla. Jokainen kävijä käy noin neljällä sivulla käyntinsä yhteydessä. Palveluun on tullut kokoajan uusia ilmoituksia ja ilmoittajia. Mitään räjähdysmäistä kasvupyrähdystä ei kuitenkaan ole tapahtunut, eikä luultavasti ole tapahtumasa jatkossakaan - joten homma jatkunee tasaisen kasvun mallilla loppuvuoden.

Nyt tietenkin, jos jollain on loistava idea miten saada mutteri.com viraaliksi - ja käyttäjämäärät kasvamaan räjähdysmäisesti: ideoita otetaan kiitollisena vastaan :D

Ei kommentteja: