perjantai 18. huhtikuuta 2008

Helpotusta Internet Explorer testaukseen Linuxissa

Tämänpäivän temppujen seurauksena päätin taas perehtyä hieman enemmän miten saisin Internet Explorerin pyörimään Linuxissa.

Toistaiseksi ainoa "järkevä" tapa on ollut asentaa Windows virtuaalikoneeseen (innotek VirtualBox tai VMWare) mutta mielestäni tuo käyttöjärjestelmän tuoma overhead on liikaa. En minä halua ajaa Windowsia virtuaalikoneessa vain siksi että haluan testata web sivuni toimivuuden IE:llä.

Nyt ei onneksi edes tarvitse (jos on valmis rikkomaan Microsoftin IE:n asentamiseen liittyviä lakitekstejä). On muuten mielenkiintoista, että IE on ainoa valtaselaimista joissa tämmöinen ehto on ohjelman lakiteksteissä. Eli Microsoft kieltää asentamasta IE:tä muihin kuin Windows käyttöjärjestelmän omaaviin tietokoneisiin. Jos uskoisin salaliittoihin, olisi tässä helppoa nähdä yksi salaliitto. Ensin M$ ajaa IE:n suosituimmaksi selaimeksi samalla kun se niputetaan osaksi käyttöjärjestelmää. Tämänjälkeen M$ sotkee HTML standardit tuomalla omia tulkintojaan ja laajennoksiaan, minkä seurauksena liian moni sivustojentekijä haksahtaa M$ ansaan. Omien tulkintojen seurauksena joutuu sivustojen tekijät tekemään sivuistaan pahimmillaan rinnakkaisia versioita, ja parhaimmillaan testaamaan ne Firefoxin lisäksi IE:llä. Mutta IE:llä ei voi testata käyttämättä MS Windows käyttöjärjestelmää - joten jokainen lainkuuliainen webkoodari joutuu hankkimaan MS Windowsin - ainakin testikäyttöön. Onneksi web-ohjelmoijien keskuudessa tämänkaltainen lainkuuliaisuus on aika alhainen. Voi jopa olla, että tämänkaltaiset rajoitteet edesauttavat piratismia...

Ainiin... olihan minulla joku oikeakin juttu kirjoitettavana. Eli löysin ohjelman nimeltä IEs 4 Linux. Ohjelman on tehnyt tatanka.com.br. Sivuilta löytyy helpot ohjeet siitä miten IE 6 saadaan asennettua eri linux jakelupaketteihin. Alla esimerkki miten homma tehtiin Fedora 6 -pakettiin. (juu, tiedän että FC6 on jo vanha, mutta en ole saanut aikaiseksi päivittää...).
  • Avataan terminaali root -käyttöoikeuksilla ja asennetaan wine ja cabextract.
yum -y install wine*
yum -y install cabextract
  • kirjaudutaan pois root -tunnuksilta ja asennetaan IEs 4 Linux normaaleilla käyttäjätunnuksilla
wget http://www.tatanka.com.br/ies4linux/downloads/ies4linux-latest.targ.gz
tar zxvt ies4linux-latest.tar.gz
cd ies4linux-*
./ies4linux
HUOM: yllä wget ja web osoite tulevat samalle riville terminaalissa. Ne rivittyvät blogissa omille riveilleen taittoteknisistä syistä.

Ja siinä se, sitten vain asennusikkunan ohjeita noudattaen valitaan mikä tai mitkä versiot asennetaan ja laitetaanko käynnistysikoni työpöydälle tai/vai/ja käynnistysvalikkoon.

Ei kommentteja: