sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Huutokauppa kannattaa

Bongasin webistä mielenkiintoisen artikkelin huutokaupoista ja niiden tuomasta säästöstä kuluttajille. Afterdawn kirjoitti tutkimuksesta jossa vertailtiin huutokaupan huutoautomaatin ylärajahintaa toteutuneisiin kauppoihin. Näiden kahden luvun erotus oli tutkimuksessa laskettu kuluttajan säästöksi. Eli ylähintarajana pidettiin hinta minkä kuluttaja olisi ollut valmis maksamaan tuotteesta - ja näinhän se tietenkin on.

Artikkelin pointti oli, että huutokauppamuotoinen kaupankäynti hyödyttää ostajaa, mutta myyjä jää tässä tappiolle siinä mielessä, että hän ei saa aina korkeinta mahdollista hintaa minkä joku olisi valmis maksamaan. Toisaalta runsas tarjonta ja kysyntä takaa sen, että tavara liikkuu eikä sitä tarvitse varastoida pitkäksi aikaa. Eli huutokaupassa siis kaikki voittavat.

Pitää myöntää, että olen itsekin aktiivinen ebayn käyttäjä. Huuto.net:iä en käytä juuri koskaan. Ja ebayssä harvemmin osallistun huutokauppaan, vaan ostan yleensä tuolla "buy it now" hinnalla. Minä kun en jaksa odottaa ja arpoa saanko tuotteen vai en. Muistan kyllä ostaneeni myös huutamalla, ja rehellisesti sanottuna se oli erinomaisen addiktoivaa. Huusin bluetooth GPS vastaanotinta. En muistaaksen saanut sitä ensimmäisestä huudosta, mutta ebayssä kun on tuota tarjontaa osallistuin heti perää saman tuotteen toiseen huutoon ja sillä kertaa huutoni oli korkein. Sain mokkulani halvemmalla kuin olisin ollut valmis maksamaan ensimmäisessä huutokaupassa. Tärkein syy siihen, että en enää juurikaan osallistu huutoihin on, että en jaksa odottaa ja arvailla saanko tuotteen vai en. Huutaminen vie aikaa, kun jostain syytä sisäinen ääni pakottaa seuraamaan huutokauppaa reaaliajassa. Niinpä sitä päätyy istumaan ruudun ääressä jännittämässä voittaako huutokaupan vai ei.

Leikin GPS moduulilla muutaman kuukauden ja pistin sen myyntiin huuto.net:iin. Ostajakin löytyi, mutta tämä kaveri ei jostain syytä ollut lukenut ilmoitustani tarkkaan. Sanoin, että myyn moduulin vain postin välityksellä, nouto ei ollut mahdollista [en ollut halukas sovittamaan omia aikataulujani jonkun toisen ihmisen aikatauluihin ja sopimaan noutoa]. Niinpä kauppoja ei syntynyt. Myin moduulin muutama viikko myöhemmin uutisryhmien myynti-ilmoitus palstan kautta omakustannushintaan.

Mitä tästä opin?
  1. Ebay:ssä on todella hyvä tarjonta melkein mistä vain
  2. Huuto.net:issä pyörii sekalaista asiakasta, joista osa huutaa vain huvikseen ja osa ei usko ilmoitustekstiä
  3. Uutisryhmät (ja kirpputorit) ovat aika hyvä tapa myydä tarpeetonta tavaraa.

Ei kommentteja: