torstai 18. lokakuuta 2007

Miten pystyttää aktiivinen keskustelufoorumi

Yhteisöllisyys on pop. Ihmiset haluavat osallistua itse sisällön tuottamiseen. Fanaattiset kannattajat osallistuvat keskusteluihin intohimonsa kohteeseen omistetuilla sivustoilla. Tästä hyvä esimerkki voisi olla vaikka kotimainen www.soccernet.fi -palvelu. Muistan kun Internet oli vielä nuori, kun soccernet avattiin. Palvelulla oli melkoinen repertuaari ominaisuuksia - mukaanlukien tulospalvelu eri jalkapallosarjoista. Jossain vaiheessa palvelun elinkaarta järjestelmän pyörittäjä totesi, että itse tulosten ylläpitäminen on turhan työlästä, eikä tuo riittävän suurta vastinetta sijoitetulle ajalle. Samaan aikaan pystytetty Futisforum osoittautui erinomaisen suosituksi. Ihmiset halusivat keskustella ja kertoa mielipiteensä jalkapallosta, suosikkisarjoista ja -seuroista. Niinpä itse tulospalvelu jäi palvelussa taka-alalle ja lopulta kokonaan pois. Jäljelle jäi erinomaisen aktiivinen keskustelupalsta jalkapallosta. Tämä keskustelupalsta on muuten ollut toiminnassa yli kymmenen vuotta - ja se on jo melko kunnioitettava ikä internetissä.

Siispä kuka tahansa joka toivoo ansaitsevansa rahaa internetillä miettii kuumeisesti miten saisi aikaan yhteisösivuston jonne tulisi aktiivinen käyttäjäkunta... tähän on olemassa ratkaisu. Ehdotuksen ratkaisee tosin ainoastaan tuon aktiivisen käyttäjäkunnan ongelman - rahaa se ei tuo. Tehokas keino saada paljon ilmoituksia ilmoitustaululle on asentaa phpBB, julkaista urli googleen ja jättää päivittämättä phpBB (eli älä asenna korjauksia palvelimellesi). Ennen pitkää turhanpäiväiset spammaajät löytävät keskustelufoorumisi ja alkavat lataamaan sinne mainosviestejä. Valitettavaa on vain se, että näillä viesteillä ei ole mitään arvoa.

Pistin vuosi sitten pystyyn testimielessä keskustelufoorumin juuri phpBB:hen pohjautuen. Jätin tuon forumin oman onnensa nojaan. Kun aikaa kului, alkoi forumiin tulla ilmoituksiakin. Tänään forumin eri palstoilla on jo yli 1500 ilmoitusta. Joskin niistä suurin osa mainostaa Cialista tai muita potenssia parantavia tuotteita. Huvittavaa on se, että julkaisemani foorumi on suomenkielinen ja osa ilmoituksista on muotoa: "thanks for the interesting forum. I will definately come back, but now I have to go...". Ja tämän ilmoituksen ideahan on vain se, että ao. käyttäjä saa oman nimimerkin ja profiilin minne voi lisätä web osoitteita. Näin he saavat (tai ainakin toivovat saavansa) viittauksia omille web sivuilleen ja toivovat siten, että kyseisten sivujen pagerank paranee.

Enpä ole yrittänyt tarkistaa indexoiko esim google koko foorumia, mutta sen voin sanoa, että kyseisillä sivuilla ei todellakaan käy oikeita ihmisiä linkkejä seuraamassa.

Ei kommentteja: