torstai 11. lokakuuta 2007

Websafe colors

Mielenkiintoinen "tutkimuksenala" on tuo oikeiden värien valinta web sivuille. Väreillä on tunnetusti voimakas vaikutus ihmiseen. Punainen varoittaa, sininen on kylmää, oranssi lämmintä ja niin edelleen. Osa väreistä sointuu luonnollisesti toistensa seuraan ja toiset aiheuttavat suuria ristiriitoja. Ja tietenkin on väriyhdistelmiä joiden käyttö tekee järjestelmästä käyttökelvottoman - tästä esimerkkinä vaikka sininen teksti mustalla taustalla.

Web 2.0 toi mukanaan uuden ilmeen internet sivustoille. Yksi tärkeä ulkoinen elementti on ollut sivustojen muotokieli. Tyypillinen web 2.0 sivusto sisältää pyöreitä muotoja, heijastusefektejä, paljon tyhjää tilaa ja pastellisävyjä. Väreihin liittyy myös niiden toistamiseen liittyvä problematiikka: osa väreistä toistuu aina samanlaisina, riippumatta näytöstä, selaimesta, jne. Suuri osa väriestä toistuu hieman erilaisina käytettävästä selainympäristöstä riippuen. Näitä turvallisia värejä kutsutaankin nimellä websafe colors. Perehdypä ihmeessä aiheeseen - samoin kuin noihin web 2.0 väreihin.

Utelias saattaa kysyä miksi mutteri.com:in väritys on mitä on. Siihen on erinomaisen yksinkertainen selitys: allekirjoittanut itse on värisokea, joten pyrin pitäytymään mahdollisimman tutuissa väreissä, tai värien puutteessa. Valkoinen, harmaa ja musta tuntuvat minulle turvallisilta, vaikka valitettavasti antavat usein käyttäjälle tylsän vaikutelman itse palvelusta. Tavoitteeni on uusia jossain vaiheessa mutteri.com:in väri-ilmettä ja tuolloin tulen varmaankin käyttämään jotain valmista väriskaalaa minkä webistä löydän.


Ei liikennevalo koodattuja toiminnallisuuksia, eikä punaisella korostettua tekstiä - Kiitos!

Värisokeana muuten voin antaa pari vinkkiä kaikille suunnittelijoille: perinteiset liikennevalo indikaattorit ovat "hanurista" - värisokea ei välttämättä tiedä onko nappi punainen, vihreä vai keltainen. Myös punaisen värin käyttäminen tärkeiden kohtien korostamiseen tekstissä on HUONO valinta. Punainen väri ei valitettavasti hyppää värisokean silmään mustan joukosta yhtään samalla tavalla kuin "normaalin" ihminen sen kokee.

Ei kommentteja: