keskiviikko 22. elokuuta 2007

Opetus 13: Silmät aina auki palveluntarjoajien suhteen

Kun aikanaan ostin www.mutteri.com domainin (vuonna 2002 muistaakseni) oli palvelun hostaaminen verrattain halpaa. Päädyin tuolloin kotimaiseen hostaajaan nimeltä Daous (www.int2000.net / www.daous.fi). Vaatimukset palveluntarjoajaan silloin olivat vähäiset: php ja mysql, ftp tili - eikä oikeastaan muuta. Hinta tuolla vuoden paketilla (joka sisälsi myös domain rekisteröinnin) olin noin 37 euroa. Eli ei mikään järisyttävä hinta.

Aikaa kului (eikä www.mutteri.com itseasiassa ollut tuolloin edes kirpputori), ja daous muutteli omia hosting pakettejaan - ja valitettavasti myös hintojaan. Usean vuoden ja usean muutoksen jälkeen, palvelun sisältö on suunnilleen sama mitä se oli alunperin, voi olla, että tallennustilaa on tullut lisää jne. Mutta nyt hinta on jo noin kaksinkertainen. Tässä kohtaa olen alkanut miettimään josko Daous tarjoaa minulle juuri sopivaa palvelua juuri oikeaan hintaan. Yhden domainin olen jo aikanaan siirtänyt heiltä pois Tanskaan (www.space1.nu). Tuo siirto oli melkoisen hankala ja hidas, joten kynnys domainin siirtämiseen on ollut verrattain korkea.

Nyt kuitenkin bongasin USA:sta hostaajan (www.godaddy.com) joka tarjoaa erinomaiset työkalut, ja todella houkuttelevat hinnat palvelunpyörittämiseen. Nykyään suorituskykymielessä ei ole juurikaan eroa sillä onko palvelu Euroopassa vai USA:ssa. Valtameren ali kulkevat kaapelit ovat sen verran paksuja ja nopeita, että verkkoviivettä ei pääse syntymään. Eli tämän hetken suunnitelmien mukaan siirrän mutteri.com:in amerikkalaisille palvelimille.

Suosittelen siis aina pitämään silmät auki sen palvelun suhteen mitä ostat. Tietyistä asioista kannattaa maksaa, mutta jossain kohtaa saattaa tulla eteen hetki, jolloin et välttämättä ole enää tyytyväinen joko saamaasi palveluun tai sen hintaan. Silloin on hyvä olla tietoinen vaihtoehdoista. Eipä tämä opetus juuri muusta kaupanteosta eroa... mutta on hyvä pitää mielessä, että palveluntarjoajia voi kilpailuttaa ja palveluita voi siirtää.

Ei kommentteja: