perjantai 7. joulukuuta 2007

Ulkoasun päivitys vuoteen 2007

Hyvin suunnitellun järjestelmän ulkoasua ei pitäisi tarvita muuttaa kovin usein. Itse arvioisin, että noin kerran vuodessa tai kahdessa pitäisi riittää. Monet suositut palvelut ovat pitäneet ulkoasunsa ja toiminnallisuutensa ennellaan koko elinkaarensa ajan. Mielestäni totaalinen kehityksen pysäyttäminen on huono ratkaisu sekin. Vaikka perusteknologia (html, css, javascript, etc) pysyisikin ennallaan, puhaltaa saittien ulkoasun suunnittelussa jatkuvasti uudet tuulet. Vuosituhannen alussa suunnitellut palvelut ovat auttamattomasti vanhan näköisiä.

Minä olen puolestani uusinut Mutteri.com:in ulkoasia säännöllisesti. Nyt taitaa olla jo layout versio kolme tai neljä menossa. Jokainen päivitys on aina tuntunut merkittävältä parannukselta edelliseen. Niin tietenkin tälläkin kertaa. Pyrin uuden ulkoasun myöt selkiyttämään palvelua ja yksinkertaistamaan. Samalla pyrin ottamaan tämän hetken tyylisuunnat huomioon kuten keskitetty kiinteän levyinen sisältöosa, selvästi kolmeen tai neljään osaan jaettu sivu vaakatasoisillä taustaväreillä, taulukoinnin sijaan pyrin käyttämään enemmän DIV elementtejä. Sanokaa mitä sanotte (ja sanoa tietenkin saa) mutta nyt näyttää järjestelmä taas paljon paremmalta ja modernimmalta.

Suurimmat huolet tällä hetkellä liittyvät tuoteryhmien löytämiseen. Edellisessä versiossa tuoteryhmät olivat jatkuvasti oikeassa reunassa. Nyt ryhmät on siirretty itse sisältöosaan ja useimmiten sivun alalaitaan. On myönnettävä myös, että uusi tuoteryhmä luettelo toimii hieman huonommin. Siinä on selvästi vielä parannettavaa. Toinen merkittävä muutos oli siirtää sisäänkirjautuminen omalle sivulleen. Aikaisemmine sisäänkirjautumislomake oli myös aina näkyvillä sivun oikeassa reunassa. Nyt sisään pitää kirjautua erilliseltä sivulta. Tuolle sisäänkirjautumissivulle on luonnollisesti linkkejä muutamassakin paikassa sivulla, mutta on mielenkiintoista nähdä miten muutos tulee vaikuttamaan esimerkiksi rekisteröitymisiin tai sisäänkirjautuneena jätettyihin ilmoituksiin. Ja viimeinen huoli on tietenkin vanha kunnon Internet Explorer. Tuo puolen maailman käyttämä selain, joka ei ymmärrä standardeista tuon taivaallista, vaan taittaa sivut päin hel***tiä. Sitä voi tietenkin yrittää lohduttautua sillä, että sivut ovat läpäisseet W3C:n html ja css validaattorit, mutta se ei auta, sillä IE ei silti taita sivuja oikein. Kun katson mutteri.com:in käyttötilastoja, noin 55% käyttäjistä käyttää IE selainta. Noista 55% onneksi yli puolet käyttää jo IE 7 versiota, joka taittaa sivun vähän paremmin - joskaan ei silti oikein. Tässä sitä taas ollaan:

This site has been optimized for FireFox.

Niinpä sivusto toimii IE:llä, mutta ulkoasu ei ole ihan sellainen kuin sen pitäisi olla. Aina voi suositella FireFox selainta, mutta kukapa sitä suosikkiselaintaan vaihtaisi jonkin sivuston takia...? En minä ainakaan. Vaikka Microsoft aikanaan luultavasti edesauttoi internetin leviäimistä, kehitystä ja yleistymistä upottamalla IE:n osaksi käyttöjärjestelmää, teki se myös karhunpalveluksen koko internet -yhteisölle toteuttamalla selaimensa huonosti, standardeja karttaen ja kiertäen, sekä omia laajennoksia luoden.

1 kommentti:

atammin kirjoitti...

Ja kuinka ollakaan - pienellä kikkailulla näyttäisi, että suurimmat layout ongelmat on saatu ratkaistua myös IE:llä. Jäljellä on enää mm. IE6:n rajoittunut tuki png kuvaformaatille, ja jotain muuta pientä.