perjantai 7. joulukuuta 2007

Opetus 13: suunnittele, toteuta ja VALIDOI

Jokaisen sivuston rakentaminen pitäisi aloittaa suunnittelusta. Suunnittele etukäteen sivuston konsepti. Konseptilla tässä tarkoitan sivuston tarkoitusta, runkoa, toiminnallisuuksia ja keskinäistä yhdessätoimimista. Mieti mitä käyttäjät haluavat sivuillasi tehdä ja mieti miten voit tehdä sen käyttäjille helpoksi ja hauskaksi.

Hyvän suunnitelman, joka toivottavasti sisältää jopa sivuston ulkoasun hahmotelman, jälkeen on toteuttaminen helpompaa. Kun kaikkien sivujen toiminnallisuus on suunniteltu etukäteen, on toiminnallisuuden rakentaminen helppoa ja nopeaa. Toteutuksessa on hyvä noudattaa standardeja. Ei siis mitään selainkohtaisia laajennoksia tms. Näin takaat, että sivusi toimivat mahdollisimman laajalle käyttäjäjoukolle.

Ja kun kaikki on toteutettu, ei järjestelmä suinkaan ole valmis. Sen jälkeen alkaa testaaminen ja validointi. Vaikka olet pyrkinyt noudattamaan erilaisia standardeja, tulee kirjoittaessa usein tehtyä virheitä. Kukaan tuskin muistaa kaikkia HTML tai CSS kielten sääntöjä. Validointiin on onneksi oleamassa mitä mainioimmat työkalut:

  • The W3C Markup Validation Service, jonka avulla voit varmistaa, että kirjoittamasi HTML koodi on standardin mukaista ja virheetöntä. Virheetön koodi edesauttaa sivuston nopeutta, käyttökokemusta, hakukoneiden toimintaa, jne.
  • The W3C CSS Validation Service, on ylläolevan kaltainen validointipalvelu, mutta se varmistaa, että käyttämäsi CSS noudattaa standardia eikä sisällä virheitä. Virheetön CSS on kutakuinkin yhtä tärkeää kuin virheetön HTML.
  • Valitettavasti se ei riitä, että sivustosi noudattaa kaikkien käyttämiesi tekniikoiden standardia, sen lisäksi sinun kannattaa varmistaa, että sivustosi todella toimivat kuten olet ajatellut eri selaimilla. Näistä suurimmat ongelmat luultavasti tulee vastaan Microsoftin Internet Explorer versioilla 5.0 - 7.0. Tähänkin on onneksi työkaluja, jotka tulevat tarpeeseen meille, jotka tekevät töitä Linux tai Mac ympäristöissä.
    • browsershots.org tarjoaa mahdollisuuden testata käytännössä katsoen kaikilla käyttöjärjestelmä-selain yhdistelmillä. Browsershotsin ongelma on sen hitaus, se tuottaa kuvakaappauksia valitsemillasi selaimilla, mutta omien testien mukaan se antaa vain noin 2-4 kaappausta / tunti. Se ei oikein riitä debuggaamiseen.
    • ipinfo netrenderer puolestaan tarjoaa mahdollisuuden testata Microsoftin IE 6 ja IE 7 selaimilla. Näillä kahdella testaaminen onneksi varmistaa sivustosi toimimisen yli 50% käyttäjistä. 40% käyttäjistä käyttää Firefoxia, ja loput 10% satunnaisia selaimia.

Mikäli törmäät jossain vastaaviin validointipalveluihin, pistä tänne ihmeessä linkkejä. Toivottavasti näistä parista työkalusta on apua; ei muuta kuin koodaamaan ja testaaamaan!

1 kommentti:

atammin kirjoitti...

Meinasin unohtaa mainita, nuo selaintyökalut löysin seuraavalta sivulta: http://www.vhg-design.com/shots.php

Siellä on muutama muukin työkalu, mutta kirjoituksessa referoidut pari saittia olivat mielestäni parhaat ja toimivimmat.