torstai 6. joulukuuta 2007

huh - domainin siirto takana

Kuten jokunen viikko takaperin tuli mainittua, olin päättänyt siirtää mutteri.com:in toiselle palveluntarjoajalle. Siirtoon liittyy aina vain valitettavasti riskejä ja huolia:
  • kuinka pitkäään järjestelmä on poissa käytöstä?
  • miten varmistetaan, että siirron yhteydessä viimeisimmät muutokset saadaan siirrettyä uudelle palveluntarjoajalle?
  • miten siirtää tietokannan sisältö?
  • entäs erilaiset merkistöt (utf8, latin, ...)?
  • tarjoaako uuden palveluntarjoajan järjestelmä tuen samalle php konfiguraatiolle?
  • hidastuuko järjestelmä siirron jälkeen tai sen seurauksena?
  • katoaako osa käyttäjistä siirron jälkeen tai yhteydessä?
Mutta nämä huolet ovat valitettavasti sellaisia, että varmuudella vastauksen saa vasta kun homma on hoidettu. Varsinkin näiden "halpojen" palveluntarjoajien kanssa palvelutasossa voi olla toivomisen varaa. Mutta kuinka ollakaan tämä(kin) siirto tapauhtui verrattain kivuttomasti. Daous / int2000.net (edellinen palveluntarjoaja) hoiti tällä kertaa siirtoon liittyvät muutokset erinomaisella tavalla. Heidän puoleltaan ei tullut mitään hikkoja tai muita ongelmia. Vastaavasti uusi palveluntarjoaja hoiti hommansa mallikkaasti - tosin godaddy:llä kaikki on automatisoitua, joten sitä kautta palvelu sujui kivuttomasti ja vailla viiveitä.

Siirron yhteydessä palvelu oli poissa käytöstä noin tunnin ajan. Olin etukäteen laittanut etusivulle ilmoituksen tulevasta muutoksesta. Tietojen siirtokin sujui mallikkaasti: yhtään rekisteröitymistä tai uutta ilmoitusta ei menetetty ja käyttöhistoriaakin katosi vain joitain minuutteja. Tietokannan kanssa oli suurimmat ongelmat - osa tauluista on kymmenien megatavujen kokoisia, joten niiden lataaminen uuteen järjestlemään oli ongelmallista. Valitettavasti osa datasta piti jättää lataamasta. Tämä ei kuitenkaan ollut mitään järjestelmän kannalta kriittistä dataa. Ja sekin data on tallessa. Merkistöjen kanssa on aina ongelmia, mutta nyt sekin sujui varsin kivuttomasti, sillä testailin niitä uudella palveluntarjoajalla jo etukäteen. Myös php konfiguraatiot tuli testattua siinä määrin, että olin vakuuttunut jo etukäteen, että siirron yhteydessä ei menetetä toiminnallisuuksia. Hidastumiseen vastaus saataneen muutaman ensimmäisen käyttökuukauden aikana, mutta toistaiseksi näyttää hyvältä. Käyttäjäkatokin selviää lähiviikkoina - tosin joulukuu on muutenkin ollut erinomaisen hiljaista aikaa. Ihmiset selvästi viettävät enemmän aikaa kaupoissa joulun valmistelu mielessä. Toivotaan, että käytetyn tavaran myyminen vilkastuu taas tammikuussa.

Muuton yhteydessä päätin olla julkaisematta uutta toiminnallisuutta. Mahdollisen jälkikorjailun kannalta on viisaampaa rajoittaa muutosten määrää. Parempi tehdä yksi suurempi muutos kerralla - näin voidaan rajata ongelman syntysyitä mikäli ongelmia muodostuu.

Ei kommentteja: