torstai 1. marraskuuta 2007

Selkokieliset URLit

Tämän päivän koodiannos on kulunut selkokielisten url:ien selvittelyssä. Eli ideana on simppelisti tuottaa dynaamisesti selkokilisiä URL osoitteita ilman kaikenmaailman file.php?xxyc=1231&sorting=asc -tyylisiä osoitteita.

Tähän itseasiassa löytyy melkoisen paljon hyviä (?) oppaita ja ohjeita. Idea on mielestäni erinomainen paristakin syystä:
  1. hyvä url on helppo / helpompi muistaa
  2. hakukoneet tykkäävät selkokilisistä osoitteista. Ja ne inhoavat parametroituja osoitteita. Käsittääkseni useat hakukoneet eivät edes indeksoi kuin ehkä yhden tai kaksi parametria.
Tämän ongelman ratkaisemiseen löytyy tosiaan kätevä kikka Apachesta (mitä luultavasti 80% web palvelimista käyttää). Tämä ongelmat ratkaistaan parilla tempulla
  1. web palvelimen configuraatiossa (httpd.conf ainakin minulla) noiden serverin konfiguraatioiden ohittaminen paikallisella .htaccess -tiedostolla.
  2. saitin juurihakemistoon luodaan .htaccess tiedosto
  3. tuohon .htaccess tiedostoon määritellään käsiteltävä tiedosto (esim catalog) ja se, että palvelimen pitää suorittaa tuo catalog -niminen tiedosto php:na, eikä tekstitiedostona.

ForceType application/x-httpd-php

Ja sitten vain nimetään catalog.php nimelle catalog (ilman .php päätettä). Ei tuo temppu ihan noin simppeli ollut, mutta ehkä periaate tuli selväksi. Tuosta löytyy todella paljon hyviä ohjeita englanninkielellä googlaamalla "Forcetype URL" -tai vastaavaa.

Tavoite on, että lähden seuraavaksi (jossain vaiheessa) muuttamaan järjestelmän URL rakennetta tuota metodia käyttäen. Sitten nähdään miten pagerankille tapahtuu :-)

Ei kommentteja: